In lijn met de oproep van het kabinet wordt het dragen van een mondkapje tijdens de rijles nu ook deel van het CBR hygiëneprotocol.

Het CBR doet er in deze coronatijd alles aan om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en bezoekers te minimaliseren. Daarom heeft het CBR een hygiëneprotocol en dragen zij bij alle rijexamens en rijtesten sinds mei een mondkapje. Sinds september draagt iedereen die zich bij het CBR in de publieke ruimte beweegt een mondkapje. In een uiterste poging om gezond te kunnen blijven werken heeft CBR met unanieme steun van de rijschool-brancheverenigingen besloten om ook het dragen van een mondkapje tijdens de rijles onderdeel van het CBR-hygiëneprotocol te maken. Ook kandidaten die door de opleider per taxibusje of touringcar naar de CBR examencentra worden gebracht en daarbij geen mondkapje hebben gedragen, zal het CBR niet toelaten. Dit gaat maandag 19 oktober in.

Om de snelle verspreiding van corona een halt toe te roepen, neemt het CBR vanaf 19 oktober geen rijexamen of rijtest meer af als vanaf die datum tijdens de rijlessen geen mondkapje is gedragen. Algemeen directeur Alexander Pechtold: ‘Onze examinatoren zitten dagelijks met 8 á 9 kandidaten langer dan 15 minuten in een kleine ruimte. Dat is in deze tijd met oplopende besmettingen spannend. Het dragen van een mondkapje is bij rijexamens en rijtesten al sinds mei ‘normaal’. We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen. Met deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens de rijlessen. Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten’.

Verder mogen in CBR-centra maximaal 30 mensen bij elkaar in een ruimte zijn. Het kan betekenen dat bezoekers buiten moeten wachten, uitgezonderd mensen met een zwakke gezondheid. Ook kunnen rij-opleiders niet meer bij de ontvangst- en eindgesprekken zijn van o.a. faalangstexamens, rijvaardigheidsonderzoeken en nader onderzoeken. Zij kunnen telefonisch buiten meeluisteren. Dit geldt ook voor de examens voor het beroepsvervoer. Tot slot sluit CBR de horecafaciliteiten.

CBR informeert alle opleiders en kandidaten persoonlijk over deze aanscherpingen. We nemen de vraag naar de mondkapjes tijdens de rijles op in de gezondheidscheck voorafgaand aan het rijexamen. Als het nodig is stellen we het examen uit.